Händer Tillsammans
Händer tillsammans är ett samverkansprojekt som vill skapa möten mellan konsthantverkare och samiska slöjdare i Norrbotten. I november 2020 gick Resurscentrum för konst och Hemslöjdskonsulenten, i samarbete med Samernas utbildningscenter, ut med ett open call. Efter ett juryurval har två team formerats. Extra statliga coronamedel går till att finansiera löner och materialkostnader för deltagarna. Teamen redovisar sina samarbeten i maj 2021.
Jury var: Pia Schmaltz, Leila Nutti och Solith af Malmborg
TEAM 1
Lotta Lampa, Kalix, Formgivare och konstnär
Lotta Lampa (f. 1981) formgivare och konstnär, baserad i Kalix, Norrbotten. Utbildad på Beckmans Designhögskola i Stockholm samt International Design Academy by Luxury Living Group, Forli, Italien. Lampa verkar på en internationell arena och är en av få designers från Norrbotten som har visat sin design på Salone de Mobile i Milano vid ett flertal tillfällen samt på London Design week, Reykavík Art Museum, Chart Art Fair & Design Köpenhamn och Stockholm Design Week.
Lotta Lampas estetik är utmanande och refererar både till postmodernism och raggarkultur och balanseras med lugnet och naturen från Norrbotten. Hennes designprocess består av enkla linjer, humor, inspiration från bilgaraget. Objekten skissas upp snabbt och stort, gärna direkt i materialet. Tillverkningen sker sedan för hand i nära samarbete med hennes far och bror som arbetar med raggarbilar i Kalix. Ett hållbart hantverk, där ursprunget, samarbetet och gemenskapen är viktig och värdesätts högt.
Förutom med metall så arbetar Lampa även med material som is, snö och handtuftade verk i ull. Hon har bland annat skapat fyra stycken konstsviter på ICEHOTEL, Jukkasjärvi.
Lampas verk är uppmärksammade i välkända svenska inredningsmagasin som tex. Residence, Form, Konstnären och Plaza Deco. Lampa omnämns även i senaste upplagan av boken Moderna Antikviteter av Jane Fredlund.
Anna-Stina Svakko, Porjus, Duodjimästare
Född 1967 i Kiruna, boende i Porjus. Duodjimästare i mjuka material, driver företaget Astu Design i norrbottniska glesbygden, där hon i huvudsak livnär sig på samisk dräktsömnad och duodji. Men också tar sig an samisk form kraschat med moderna material och tekniker vilket ibland resulterar i oväntade uttryck.
Gillar nya utmaningar och möjligheter till utveckling. För att citera henne själv från 1989 "Den som utvecklas lever".
TEAM 2
Ida Isak Westerberg
Ida Isak Westerberg bor och verkar i Korsträsk utanför Älvsbyn sedan 2 år tillbaka och är även verksam utanför Övertorneå. Den är utbildad handvävare och brodös på Handarbetets vänner i Stockholm och har en lärarutbildning med praktisk-estetiska läroprocesser i bagaget. Ida Isak söker med traditionella tekniker nya uttryck som går utanför det förväntade. Den jobbar mycket i olika slags samarbeten för det är i samspelet med andra som nya idéer utvecklas och det skapar en spänning som är svår att åstadkomma på egen hand. De senaste 1,5 åren har den varit en del av Galleri Systers projekt SamArtBete och jobbat med myrens biologiska processer tillsammans med Anna Classon (vilket kommer presenteras i februari). Den har även varit mentor i Lesbisk odyssés mentorsprogram och medverkar i projektet Formstark Norrbotten.
Ida Isak Westerberg tror att gemensamt skapande kan leda oss inte bara till nya tekniker och kunskaper men också till en djupare förståelse för de utmaningar mänskligheten står inför och hur man kan jobba samman för att få ett samhälle som genererar och premierar mjuka värden.
Aslat Simma Karesuando, duodji
Aslat Simma från Lainiovuoma sameby arbetar med renar och duodji. Duodjin har varit en naturlig del av hans vardag sedan han var liten, att göra det man behöver har varit en fråga om hur det ska göras på bästa sätt inte om det ska göras. En förlängning av karaktär, stil och nytta, en del av en persons identitet och betydelse för gemenskapen. Simma arbetar i material som silver, horn, trä, stål, plast, läder och skinn.
Genom att delta i projektet Händer Tillsammans vill han både utveckla sitt egna uttryck och hitta nya perspektiv på vad hantverk kan vara och betyda. Temat Demokrati står för en möjlighet att påverka och en chans för var och en att kunna uttrycka sig och sin mening. Acceptans, en röst, en möjlighet att påverka världens gång och vardagen.
Lena S Johansson, Jokkmokk, samisk glaskonstnär
Lena Sandberg Johansson,f 1965 Lulesame från Jokkmokk. Driver mitt företag på heltid sedan 2004, har en Butik /Ateljé hemma på gården i Jokkmokk. Skapar i glas både för privatbruk, offentliga miljöer och utställningar. Jag vill förmedla delar av min samiska kultur i glaset, och jag gillar att kombinera det tradtionella materialen med glaset. Det blir en spännande konstrast, lite oväntat.
Att jobba med glas kan på många sätt vara rätt likt slöjdandet. Du måste vara väldigt noggrann och exakt, det är pillrigt och det tar tid. Det går inte att stressa fram, behövs mycket tanke, lugn och ro. Det är dessutom ett mycket spännande material, både hårt och skört på samma gång. Idéerna är många och inspirationen kan komma från olika håll, ett möte med människor, att vara ute i naturen, en sprakande eld, ett samiskt ord m.m Men min slöjdkarriär började redan som liten, min mor var en skicklig slöjdare. Hon var positiv, glad, lät oss vara delaktiga och lära. Det var allt från skinnberedning till sömnad av både kolt och andra föremål. Slöjd, konst och att skapa blev en naturlig del i min uppväxt.
2014 blev jag utsedd till Asa Kitok Stipendiat och en stipendieutställning vintermarknaden 2015 på Sámi Duoddji. Mina verk finns representerade på Ájtte Svenskt Fjäll och Samemuseum, Jokkmokk Umeå kommun, Umeå Norrbottens Läns Landsting Mässofáhtsa/marknadsvantar utställning som turnerat i Sverige under flera år Hokkaido Museum of Northern People, Japan Privat slöjdsamlare
Team 1
Lotta Lampa, Kalix, Konsthantverkare/designer, Anna-Stina Svakko, Porjus, duodji
Team 2
Ida Isak Westerberg, Älvsbyn, Konsthantverkare
Aslat Simma Karesuando, duodji
Lena S Johansson, Jokkmokk, samisk glaskonstnär